08.01.2025
Een coalitie van drie milieuverenigingen stapt naar de Vlaamse Regering omdat de vergunning afgeleverd aan Tenneco (op 20/11/24) niet volstaat.
Lees hier ons gezamenlijk persbericht.
Op 20 november 2024 leverde de Deputatie van Provincie Limburg aan Tenneco in Sint-Truiden, bekend voor het produceren van schokdempers, een vergunning af voor de verandering van activiteiten. Die laat onder meer toe de fosfateerinstallatie aan te passen, extra zuivering van afvalwater en het bijplaatsen van een labolijn. Een coalitie van milieuverenigingen (Limburgse Milieukoepel, Climaxi en Natuurpunt Oost-Brabant) vond echter dat die vergunning niet volstaat en besloot de kwestie nu voor te leggen aan de Vlaamse regering. “We mogen de Melsterbeek en omgeving niet nog meer laten vergiftigen,” luidt het.
De vergunningsaanvraag gaf geen duidelijkheid over de PFOS-uitstoot naar de lucht, het bedrijf heeft ook nooit aanstalten gemaakt om dit in kaart te brengen. “Op dit moment zijn wij ervan overtuigd dat er moet worden ingegrepen in het productieproces tot er inzicht is in de uitstoot naar de lucht. Dit om verdere verontreiniging van de buurt en de waterlopen te voorkomen,” zegt Katrin Van den Troost van Climaxi. “In dat kader zijn we blij met het recent aangekondigde verstrengde onderzoek van VMM, want uitstoot van verontreinigende stoffen in de lucht is in strijd met het Waterwetboek.”
Dat het bedrijf extra investeringen doet om haar PFAS-lozingen in het afvalwater te verminderen is op zich positief, maar er zijn meer inspanningen nodig alvorens verder geloosd kan worden op de Melsterbeek. De milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,065 μg/l is namelijk sterk overschreden. Momenteel mag Tenneco geen PFOS lozen boven de rapporteringsgrens van 20 ng/l. De huidige investeringen zijn daarom ondermaats en alligneren niet met de Kaderrichtlijn Water die stelt dat tegen 2027 elke waterloop in goede chemische toestand moet zijn.
“Bovendien houdt het besluit van Provincie Limburg geen rekening met de reeds historische vervuiling van Chroom 6, BDE, PCB’s en PFOS in de Melsterbeek,” legt Ronald Jacobs (Natuurpunt Oost-Brabant) uit. “Dit is de uitgelezen kans om ook de historische pollutie en de sanering van de Melsterbeek op te nemen in de vergunning. Zo is er dringend nood aan een oriënterend bodemonderzoek rond de Melsterbeek om de vervuiling in kaart te brengen.”
Volgens Dylan Elen, directeur van de Limburgse Milieukoepel, dienen we met z’n allen als maatschappij sterker op te komen om verontreiniging van de omgeving tegen te gaan. “Dit gaat rechtstreeks over onze volksgezondheid, en dus ons welzijn. De lucht die wij inademen, de Melsterbeek waarmee stroomafwaarts boeren hun akkers en dieren van water voorzien, waar misschien die fazant of ree van de feesttafel tig keer van gedronken heeft etc. Mogen wij rekenen op een overheid die de gezondheid van haar burgers voorop stelt?”
Donderdag 30 januari 2025 organiseert de coalitie in CC De Bogaard om 19u30 (Cupucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden) een infoavond over de vervuiling in de Melsterbeek. Daarbij zal onder meer de Nederlandse PFAS-expert prof. em. Jacob De Boer zijn expertise delen.
---
Het Belang van Limburg pikte ons persbericht op en publiceerde vandaag (07/01/24) dit artikel: 'Milieuverenigingen in beroep tegen vergunning Tenneco: “Melsterbeek niet nog meer laten vergiftigen”'
Het artikel lees je hier.
Lees ook dit eerdere nieuwsartikel op onze website:Verontrustende PFOS-verontreiniging in o.a. de Melsterbeek