Nieuws

Rapport ontbossing in Vlaanderen

Terug naar het nieuwsoverzicht

12.07.2023

Hoe zit dat nu met de Vlaamse bosoppervlakte?
Wij willen cijfers zien!

Rapport ontbossing in Vlaanderen

In deel drie van ons bomendrieluik 'Boom zoekt Bos' schreven we over compensatie, huidige bosoppervlakte en extra bossen.

We gingen niet dieper in op de exacte cijfers, maar verwezen naar handige bronnen. Een week later verscheen een rapport van Bos+ en Greenpeace, met precies de cijfers en gegevens die we bedoelden, maar (nog) niet vonden. Het volledige rapport 'Ontbossing in Vlaanderen' van 46 pagina's kan je hier lezen

Verkies je iets lichtere lectuur? Er verschenen ook drie artikels op de website van Bos+. Vanaf deel 1 klik je verder naar delen 2 en 3.

Hoeveel bos is er nu juist in Vlaanderen?

Uit de Bosreferentielaag van 2001 bleek dit 146.000 hectare bos wat overeenkomt met een bosindex van 10,8%. Hiermee was Vlaanderen zowat de allerslechtste leerling van West-Europa.

Later verschenen er allerhande methodieken om de bosoppervlakte (bij benadering) te meten, waaronder de fel betwiste Boswijzer, met een ongelooflijke foutmarge.
In 2018 bood de tweede Vlaamse bosinventaris een min of meer realistisch beeld: 140.279 hectare bos, plus of min een foutenmarge van 3.000 tot 5.000 hectare (zo’n 3,5%). De bosoppervlakte bleef de voorbije 20 jaar officieel gelijk, los van de foutenmarge.

Een status quo is echter niet de doelstelling: van 10000 ha extra bos is weinig te zien, tenzij dit bruto bedoeld was, zonder aftrek van ontbossing misschien?

Ook nog: de toestand van onze bossen beschrijf je niet enkel met de totale oppervlakte. Eén bos van 100 ha is veel waardevoller dan tien bosjes van elk 10 ha. Bovendien is een pas aangeplant compensatiebos slechts een verzameling jonge boompjes, geen gezond bosecosysteem.
Moeder natuur is geen boekhoud(st)er!