Problematiek met kleinwild-uitzettingen voor jacht
Nieuws

Problematiek met kleinwild-uitzettingen voor jacht

Terug naar het nieuwsoverzicht

19.12.2023

Ze zijn al 30 jaar verboden in Vlaanderen. Toch vinden kleinwild-uitzettingen nog altijd plaats. Met alle gevolgen van dien.

Problematiek met kleinwild-uitzettingen voor jacht

Illegale kleinwild-uitzettingen in beeld gebracht

Dit najaar gingen reporters van het VRT-duidingsprogramma PANO op onderzoek uit, om de illegale uitzetting van kleinwild (fazant, patrijs, eend) voor de Vlaamse plezierjacht, in beeld te brengen.

Samen met natuurinspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos speurden de reporters naar uitzettingen van kleinwild. Ze gingen ook op zoek naar leveranciers van zulk kleinwild, waarbij ze ook een Limburgse kweker vonden die jagers in heel Vlaanderen voorziet in hun behoeften.

VRT zond deze spraakmakende reportage uit op 13 december jl. Je kunt hem herbekijken op VRT MAX.

Wat is nu eigenlijk het probleem met die uitgezette dieren?

Uitgezet kleinwild kan schadelijk zijn voor de biodiversiteit.
Bioloog Frederik Thoelen stelt dat het ecosysteem van planten en dieren verstoord kan worden, als men teveel van dezelfde dieren in een klein gebied uitzet. De grote hoeveelheden uitwerpselen van eenden die op het water worden uitgezet, vormen ook een probleem voor de waterkwaliteit.

Daarnaast is er ook het aspect van de genetische vervuiling: wanneer uitgezette dieren kruisen met wilde dieren, zijn hun nakomelingen niet altijd in staat om te overleven in de natuur.

Bovendien krijgen de gekweekte dieren vaak preventief antibiotica toegediend, die dan zomaar in de natuur en in het geval van geschoten individuen, bij mensen op het bord terecht komt.

Tot slot werpt het ook ethische vragen op om een grote groep dieren uit te zetten, enkel en alleen om er nadien op te schieten. Dieren uitzetten om erop te jagen, is daarom al ruim dertig jaar verboden in Vlaanderen.

Ondanks het verbod lijkt het uitzetten van kleinwild nog steeds schering en inslag te zijn. De natuurinspectie doet wat ze kan, maar omdat er momenteel slechts 34 inspecteurs zijn voor heel Vlaanderen, en zij enkel kunnen ingrijpen als ze daders op heterdaad betrappen, voeren ze een strijd van David tegen Goliath. Een strijd die enkel gewonnen kan worden als ook bij het jagersmidden een mentaliteitsshift plaatsvindt en jagers elkaar actief ontmoedigen om deze praktijken nog uit te voeren.

Al doen niet alle jagers binnen een Wildbeheereenheid (WBE) aan illegale kleinwild-uitzetting, toch wordt de hele WBE door de overheid gesloten als een van hun jagers op uitzetting wordt betrapt. Hubertusvereniging Vlaanderen zou daarom beter inzetten op sterke sensibilisering bij haar leden in plaats van bij de minister om mildere schorsingsmaatregelen te vragen.

Ook Vogelbescherming Vlaanderen vindt de illegale uitzettingen ontoelaatbaar en pleit met onmiddellijke ingang voor:

  • Een strenge handhaving van de Vlaamse jachtwetgeving en jaarlijkse handhavingsrapportage door de Vlaamse overheid;
  • 2 bijkomende verstrengingen in die Vlaamse (jacht)wetgeving:
    - Een verbod op het particulier houden van gekweekte patrijzen, fazanten en wilde eenden via een positieflijst voor vogels;
    - Een verbod op voederplaatsen voor jachtwild.

Meer daarover lees je hier.

Als jij dieren opmerkt die vermoedelijk zijn uitgezet – denk aan tamme fazanten of grote groepen eenden – neem dan zeker contact op met de Natuurinspectie.

#water

Beeld: 10789997 via Pixabay.com